Rolf Hut is wetenschapper aan de TU Delft en lost problemen met een MacGyver instelling op. Hij maakt meetapparatuur van consumenten electronica en zoekt nieuwe inzichten in bestaande openbare data-bronnen. Op 11 juni is zijn college opgenomen en nu online bij de Universiteit van Nederland. In zijn college heeft hij het over het maken van meet-apparatuur en over de wiskunde die daarbij komt kijken. En laat hij zien wat de overeenkomst is tussen lekkende emmers, trillende bruggen en iTunes.

Waarom heb je alleen een ansichtkaart en een fotolijstje nodig om een uitvinder te worden?

Natuurwetenschapper dr. ir. Rolf Hut van de TU Delft wordt ook wel dé Nederlandse MacGyver genoemd. Net als deze vindingrijke ex-spion weet hij van alledaagse voorwerpen zoals kinderparaplu’s en fotolijstjes met wat geknutsel de meest geavanceerde onderzoeksapparatuur te creëren. In dit college demonstreert hij hoe!

Waarom varen boten nog steeds tegen bruggen aan?

Het zal je als schipper maar gebeuren: met je schip vast komen te zitten onder een brug, omdat je de hoogte verkeerd hebt ingeschat. Hoe vaak moet je een meting uitvoeren voor je min of meer kan inschatten of je resultaat betrouwbaar is? In dit college laat natuurkundige dr. ir. Rolf Hut (TU Delft) zien hoe vindingrijke wetenschappers ongelukken als deze weten te voorkomen.

Hoe kun je met behulp van wiskunde de vijfde symfonie van Beethoven herkennen?

In eerste instantie zou je ze misschien niet gelijk aan elkaar koppelen: muziek en wiskunde. Maar deze twee disciplines zijn wel degelijk een ‘matchmade in heaven’. Natuurkundige dr. ir. Rolf Hut (TU Delft) leert je in dit college hoe je dankzij wiskunde kunt berekenen naar welke nummer je luistert en hoe de muziekherkennings-app Shazam handig gebruik maakt van deze techniek.

Waarom hoeft wetenschappelijk onderzoek helemaal niet duur te zijn?

Wetenschapper dr. ir. Rolf Hut van de TU Delft is een tinkeraar. Als een ware Willy Wortel weet hij van huis-, tuin- en keukengerei wetenschappelijke meetapparatuur te bouwen. Rolf laat je zien dat er door slim gebruik te maken van materialen die makkelijk verkrijgbaar zijn en op grote schaal worden geproduceerd, prima apparatuur te bouwen is. En daarmee kan wetenschappelijk onderzoek een stuk goedkoper gemaakt worden!

Hoe kun je met een tuinslang het weer voorspellen?

Altijd al een carrière als weerman of -vrouw geambieerd? In dit college leer je hoe je zelf een accurate weersvoorspelling kunt doen. Natuurwetenschapper dr. ir. Rolf Hut (TU Delft) laat zien hoe je met iets simpels als een tuinslag, een spijker en een plankje een eigen weerstation in elkaar zet.

Back to top