David Abbink is Assistent Professor bij Biomechanical Engineering. Zijn belangrijkste onderzoeksgebied is proberen de mens te begrijpen en vooral wanneer zij in interactie zijn met meachanische apparaten zoals auto’s, vliegtuigen en robots. Op 10 september is zijn college opgenomen en hij bespreekt daar de volgende problemen: Hoe maak je van je auto een paard? Hoe kan je ervoor zorgen dat een nephand voelt als de jouwe? David Abbink doet onderzoek naar hoe we onze reflexen, tastzin en ogen gebruiken voor de besturing van werktuigen en van ons eigen lichaam. In zijn college alles over hoe dat werkt, en hoe we die kennis kunnen gebruiken om interactie met voertuigen en robotische armen makkelijker te maken.

Waarom begint het toetsenbord met de letters QWERTY?

Waarom kan je nichtje van twee al zo goed overweg met een tablet? Gaat blind een smsje tikken beter op een old-school knopjestelefoon, of op een hi-tech smartphone met touchscreen? Is het wel zo praktisch dat ons toetsenbord met QWERTY begint? Biomechanicus dr. ir. David Abbink (TU Delft), gespecialiseerd in mens-machine interactie, leert je in dit college wat er komt kijken bij een goed productontwerp en waarom slecht ‘design’ vaak zo lastig te herkennen is…

Welk vergeten zesde zintuig hebben we allemaal?

Ooit afgevraagd waarom de dokter wel eens met een hamertje tegen je knie tikt? Dit heeft alles te maken met je zesde zintuig. Ja, je leest het goed: die hebben we allemaal! En nee, dit is niet een of andere vage paranormale gave. Biomechanicus dr. ir. David Abbink (TU Delft) legt je uit wat dit zintuig inhoudt, waarom het zo belangrijk is voor ons menselijk lichaam en welke rol het kan spelen in het ontwerpen van machines.

Waarom moeten zelfrijdende auto’s op paarden lijken?

Zou het verkeer veiliger zijn wanneer iedere auto is uitgerust met een volledig automatische piloot? Klinkt als een goed idee. In de luchtvaart gebeurt het immers al! Maar wat als er iets niet goed gaat? Ligt het dan aan de auto? Of aan de manier waarop wij de auto hebben ‘ingesteld’? Biomechanicus dr. ir. David Abbink is in zijn onderzoek aan de TU Delft op zoek naar de optimale samenwerking van mens en machine, waarbij intuïtiviteit een grote rol speelt.

Waarom vinden robots het moeilijk om een deur open te maken?

Robots worden tegenwoordig ingezet om nauwkeurige chirurgische ingrepen uit te voeren, olielekken diep in de oceaan te dichten of om een radioactief rampgebied te ontruimen. Fantastische ontwikkelingen! Maar waarom hebben robots dan alsnog de grootste moeite met de meest kleine handelingen? Biomechanicus dr. ir. David Abbink (TU Delft) legt uit hoe dat komt.

Hoe worden mensen langzaam robots?

Langzaam maar zeker krijgen machines een vaste plek in ons alledaagse leven. We gebruiken ze als hulpmiddel voor taken, denk aan je laptop of zelfs de afwasmachine, of als fysiek verlengstuk van ons menselijk lichaam, zoals gehoorapparaten of protheses. Hoe zal dit er in de toekomst uitzien? Slaan we niet door? Veranderen we allemaal in cyborgs: half mens-machine? Biomechanicus David Abbink (TU Delft) blikt vooruit!

Back to top