0.1.3 Docenten in dit vak

De docenten

In dit vak zien jullie een heleboel docenten die werken, of gewerkt hebben, bij de Technische Universiteit Delft. Iedereen vertelt iets over een ontwerpmethode waar ze veel van af weten. Een aantal methodes komen uit Delft, maar we genbruiken natuurlijk ook methodes uit de rest van de wereld.

De twee docenten die bedacht hebben om dit vak in het Nederlands te vertalen zijn Jaap Daalhuizen en Jasper van Kuijk. Met veel enthousiasme zijn ze aan de slag gegaan om de bestaande Engelse cursus The Delft Design Approach te wijzigen in het vak dat je nu voor je ziet.

Jasper van Kuijk

“Niet iedereen is een ontwerper maar iedereen ontwerpt wel. Tenminste, als je ontwerpen ziet als problemen oplossen, zoals we dat in Delft doen. Een ontwerp is een plan. En iedereen moet wel eens een plan maken. Of nou je samen vrienden op kampeerweekend gaat of met je ouders meepraat over die nieuwe keuken: je maakt een plan, een ontwerp. En welk beroep je later ook gaat uitoefenen, op z’n minst een béétje kunnen ontwerpen gaat altijd van pas komen. Had ik trouwens al gezegd dat ontwerpen daarnaast ook gewoon heel leuk is? Nee? Ok, het is ook gewoon heel erg leuk.”

Jasper van Kuijk is universitair docent gebruiksgericht ontwerpen. Hij doet onderzoek naar en geeft onderwijs over hoe je producten en diensten kunt ontwerpen die nuttig én gebruiksvriendelijk zijn. Hij kijkt daarbij vooral ook naar hoe het ontwerpproces in de praktijk in (grote) organisaties wordt uitgevoerd.

Hij was de oprichter van het Expertisecentrum OV-betalen, waarin nieuwe, gebruiksvriendelijke betaaloplossingen voor het openbaar vervoer werden ontwikkeld, de opvolgers van de OV-chipkaart. Als een van de eersten deed hij dit in de vorm van een ontwerpstudio waarin werd samengewerkt door aan de ene kant onderzoekers en studenten van de TU en aan de andere kant bedrijven en overheden. Eerder promoveerde hij op hoe bedrijven die consumentenelektronica ontwikkelen gedurende het ontwerpproces omgaan met gebruiksgemak.

Naast zijn werk aan de TU schrijft Jasper in de Volkskrant een column getiteld ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’ waarin hij voorbeelden van slecht (en soms goed) ontwerp fileert.

Jaap Daalhuizen

Jaap studeerde ontwerpen aan de faculteit Industrieel Ontwerpen in Delft, en is nu Universitair hoofddocent ontwerpmethodologie bij de Technische Universiteit van Denemarken. Jaap heeft ook samen met collega’s uit Delft het boek de ‘Delft Design Guide‘ gemaakt, waarin de meeste methoden die in Delft worden gebruikt in staan beschreven.

Overige docenten

De andere docenten die je terugziet in de video’s zijn:

Pieter Jan Stappers
Jelle Zijlstra
Matthijs van Dijk
Carlos Coimbra Cardoso
Stefan van de Geer
Koos Eissen

Met dank aan

De volgende personen hebben meegewerkt aan de allereerste versie van de Engelse versie van dit vak:

Jaap Daalhuizen José Hekkens Jan Schoormans
Annemiek van Boeijen Jelle Zijlstra Koen Schellekens
Iris Jönsthövel Kees Verweij Jos Vlugter
Kaila Vreeken Natalia Scheele Chiel Borgonjen

Docenten

De volgende mensen zie je terug in de video’s:

Jaap Daalhuizen Koen Schellekens Iris Jönsthövel
Jasper van Kuijk Pieter Jan Stappers Sanne Kistemaker
Neele Kistemaker Jelle Zijlstra Matthijs van Dijk
Remco Timmer Carlos Cardoso Deborah Nas
Stefan van de Geer Koos Eissen

en…

Dank aan het New Media Center TU Delft, alle verdere ondersteuning en onze decaan Ena Voûte!

Back to top