De leerstoel Planetary Exploration van Bert Vermeersen is gevestigd binnen de afdeling Astrodynamics and Space Missions van de afdeling Space Engineering van de faculteit Aerospace Engineering. Daarnaast binnen de afdeling Geoscience en Remote Sensing van Civiele Techniek en Geowetenschappen. Dr. Bert Vermeersen werkt ook  als senior onderzoeker bij het NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, om de synergie tussenPlanetary Exploration and Geophysics te benutten. Zijn huidige onderzoek bestaat uit het observeren van veranderingen in het aardoppervlak door bijvoorbeeld het afsmelten van de ijskappen. Maar zijn blik richt zich ook naar boven, hij zoekt naar buitenaards leven.

Waarom kan de zeespiegel ook dalen wanneer ijskappen smelten?

De klimaatverandering op aarde zorgt voor heel wat kopzorgen. Maar kloppen de rampscenario’s over zeespiegelstijging eigenlijk wel? Het is allemaal net iets ingewikkelder dan we denken, vertelt prof. dr. Bert Vermeersen, planeetwetenschapper aan de TU Delft.

Hoe komt het dat Nederland langzaam wegzakt?

Ons kikkerlandje krijgt het zwaar te verduren. Het meeste landoppervlak ligt al onder zeeniveau, maar zal komende jaren nog verder wegzakken. Gevolg van zeespiegelstijging door smeltende ijskappen? Fout. Planeetwetenschapper prof. dr. Bert Vermeersen (TU Delft) legt uit dat dit niet altijd een directe link heeft.

Is er leven op de maan?

In de jaren 70 werd er een complete ruimtemissie opgezet om erachter te komen of er leven is op de maan: de Apollo 15. Kosten: miljarden dollars. Resultaat: nul komma niks. Planeetwetenschapper prof. dr. Bert Vermeersen (TU Delft) legt uit waarom er zoveel hoop op deze mislukte ruimtemissie gevestigd was. En wat hebben we er alsnog van geleerd?

Waar komen de ringen rond Saturnus vandaan?

De Cassini-Huygens missie is een van de succesvolste ruimtemissies aller tijden. Niet alleen is de herkomst van Saturnus’ mysterieuze ringen erdoor ontrafeld, ook heeft het ontzettend veel betekend voor onze kennis over buitenaards leven. Planeetwetenschapper prof. dr. Bert Vermeersen (TU Delft) vertelt hoe het zit.

Waarom moet er buitenaards leven zijn in de buurt van Jupiter?

Onderzoekers zijn optimistisch: buitenaards leven bestaat. Planeetwetenschapper prof. dr. Bert Vermeersen (TU Delft) legt uit wat de ingrediënten zijn voor buitenaards leven, hoe groot de kans is dat dit gevonden gaat worden en wat het betekent als dit níet ontdekt wordt.

Back to top