Prof. dr. ir. Herman Russchenberg (TU Delft) brengt je met zijn colleges eventjes met je hoofd in de wolken! Dat is niet zo gek, want als hoofd van het TU Delft Climate Institute weet hij alles over het klimaat en het weer. In deze vijf colleges word je helemaal bijgepraat over hoe het weer en klimaat concreet gaan veranderen (spoiler alert: koop een paraplu!).

Hoe weten we zo zeker dat de mens zorgt voor klimaatverandering?

Zo nu en dan hoor je een klimaatscepticus zeggen: klimaatverandering? Nee hoor, niks aan het handje. Klimaatonderzoeker Herman Russchenberg (TU Delft) zet voor jou in dit college alle zin en onzin over klimaatverandering op een rijtje, zodat je eindelijk komt te weten hoe het écht zit.

Hoe kunnen we voorspellen hoe warm het gaat worden op aarde?

Wat heerlijk, dat je in september nog met 30 graden op het strand kunt liggen. Toch? Gewoon een lekkere uitschieter. Of heeft het te maken met klimaatverandering en moeten we ons zorgen gaan maken? Herman Russchenberg (TU Delft) geeft opheldering en vertelt je – rekening houdend met een kleine foutmarge – ook wat we kunnen verwachten op lange termijn.

Hoe zorgen wolken ervoor dat je langer leeft?

Wolken: als ze voor de zon schuiven terwijl je ligt te zonnen, vind je ze maar irritant. Maar wist je dat je diezelfde wolken juist op je blote knietjes mag bedanken dat ze bestaan? In dit college laat wolkenliefhebber Herman Russchenberg (TU Delft) je met andere ogen naar wolken kijken, zodat je eindelijk beseft hoe enorm we die grijswitte plukken in de lucht onderschatten met z’n allen.

Waarom krijgen we in Nederland straks meer extreme buien?

Het zullen niet meteen moessons zijn, maar dat we in Nederland steeds vaker gaan te maken krijgen met extreme buien, is iets waar wetenschappers het over eens zijn. Na dit college van Herman Russchenberg (TU Delft) weet je precies hoe dat komt en zal je je paraplu nooit meer vergeten als je de deur uit gaat.

Kun je de opwarming van de aarde ook tegengaan door zonlicht te weerkaatsen?

Je auto laten staan en minder op vliegvakantie gaan is een begin, maar om de opwarming van de aarde écht tegen te gaan, kunnen we beter out-of-the-box denken. Zouden duizenden zwevende spiegels tussen de aarde en de zon de opwarming tegen kunnen gaan door simpelweg het zonlicht te weerkaatsen? In dit college zoekt Herman Russchenberg (TU Delft) met je uit wat wel gaat werken, en wat juist niet.

Back to top