Willem-Paul Brinkman is universitair docent Virtual Reality aan de TUDelft. Als wetenschapper zoekt hij naar praktische toepassingen van virtual reality. Hij laat bijvoorbeeld mensen met een sociale fobie oefenen op allerlei situaties, zoals in een virtuele date-omgeving, of in een digitaal klaslokaal. Tijdens zijn college voor de Universiteit van Nederland legt hij hier alles over uit.

Hoezo bestaat virtual reality al ruim 200 jaar?

Mensen die misselijk worden bij het bekijken van een nieuwe wereld, mensen die flauwvallen bij nieuwe techniek. Tech-demo’s van de nieuwste VR-brillen? Nope. Het gebeurde al in 1789, toen de Ierse schilder Robert Marker zijn panoramaschilderijen presenteerde. Het verlangen om mensen met techniek een andere wereld voor te schotelen is dus niet nieuw. Maar hoe creëer je die illusie? Daarover vertelt dr. ir. Willem-Paul Brinkman van de TU Delft in dit college.

Hoe kan een virtuele wereld je van hoogtevrees afhelpen?

Virtual reality wordt fantastisch voor games en escapistische capriolen. Maar helpt het ook tegen angstbestrijding? Jawel, stelt dr. ir. Willem-Paul Brinkman van de TU Delft. Hoogtevrees, post traumatisch stress syndroom, sociale fobieën: een headset met speciale software kan helpen. Hoe dat precies werkt, legt Brinkman uit in dit college.

Hoe kun je een nare situatie uit het verleden rechtzetten dankzij virtual reality?

Toen Scrooge werd meegenomen door de ghosts of christmas past, leerde hij dat hij een gruwelijke vrek was. Het resultaat: hij beterde zijn leven. Eind goed al goed. Kunnen ervaringen in Virtual Reality een zelfde gedragsverandering tot stand brengen? Dr. ir. Willem-Paul Brinkman van de TU Delft zegt van wel. In dit college legt hij uit hoe, met een vleugje wat, en een mespuntje waarom.

Hoe kunnen we opstootjes voorspellen en voorkomen?

Wanneer klapt iemand dicht bij een presentatie in de klas, en wanneer komt iemand tot bloei? Wanneer loopt iemand door bij een ruzie bij een voetbalwedstrijd, en wanneer bemoeit iemand zich met het opstootje? In welke sollicitatiegesprekken voelt iemand zich senang, en wanneer wil iemand zich verdrinken? Dankzij Virtual Reality kunnen we dit soort situaties simuleren, en daardoor beter bestuderen, stelt dr. ir. Willem-Paul Brinkman van de TU Delft. Ook legt hij uit waarom dat hartstikke goed is allemaal.

Hoe kan een emoticon ons helpen afvallen?

De mens is een beïnvloedbaar dier. Dat gaat zo ver dat we zelfs computers die een bepaald gedrag nadoen imiteren. Dr. ir. Willem-Paul Brinkman van de TU Delft ziet daar grote voordelen in. Virtuele coaches kunnen ons helpen afvallen, virtuele zusters kunnen helpen in de verpleging. Op die manier kunnen we een gelukkigere, slankere toekomst tegemoet zien. Winst!

Back to top