2.4.2 Stap 1: Definieer een probleemstelling

Course subject(s) Module 2: Definieer het ontwerpvraagstuk

Stap 1: Probleemstelling

Aan de hand van vijf vragen ga je beschrijven welke problemen je gebruiker heeft.

Instructies

Beantwoord de volgende vragen over de problemen van je gebruiker op het werkblad (zie hiervoor ook de instructievideo van Jelle).

  1. Wie heeft het probleem?

    Beschrijf zo concreet mogelijk wie je gebruikers zijn. Je hebt eerder misschien een of een paar mensen onderzocht, maar deze mensen vertegenwoordigen een grotere gebruikersgroep. Een groep mensen die een aantal dingen gemeen hebben, zoals bijvoorbeeld hun leeftijd, of een voorkeur voor gezond eten.

  2. Wat is het probleem?

    Beschrijf welke probleem of problemen je gebruiker ervaart tijdens het ochtendritueel.

  3. Welke zaken in de omgeving hebben invloed op het probleem?

    Beschrijf welke zaken in de (directe) omgeving van invloed zijn op het ochtendritueel, en eventueel problemen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een krappe doucheruimte, of melk die over datum is en plots tot nadenken dwingt over wat te ontbijten. Je kan hierbij denken aan zaken die te maken hebben met fysieke ruimte, producten, sociale interactie, en meer.

  4. Welke neveneffecten wil je voorkomen?

    Elke oplossing voor een probleem, brengt weer zijn eigen problemen mee. Beschrijf welke neveneffecten je wilt voorkomen tijdens het ontwerpen van een oplossing. Dit zou kunnen gaan om bijvoorbeeld veiligheid, het milieu, de fysieke ruimte.

  5. Waar kan je niet omheen? Welke randvoorwaarden zijn er waar je ontwerp straks aan moet voldoen?

    Beschrijf de belangrijkste randvoorwaarden waar je rekening mee dient te houden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om veiligheidsregels, privacy, culturele normen, etc.

Voorbeeld van het invulblad waar je de probleemstelling beschrijft

werkblad_opdracht_2_Page_1

Creative Commons License
Introductie productontwerpen: van probleem tot prototype by TU Delft OpenCourseWare is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at https://online-learning.tudelft.nl/courses/delft-design-approach/
Back to top