2.2 Ruimtelijke ordening en infrastructuur

Course subject(s) 2. Netwerkontwerp en Infrastructuurplanning

Voorwerk Ruimtelijke ordening

  • Kijk op RuimtelijkePlannen.nl: Zijn er plannen voor het gebied rond jouw huis of dat van je ouders?
  • Kijk ook eens naar het ontwerp tracébesluit voor de Blankenburgtunnel: Hoe zit het met de procedure en wat komt er in zo’n besluit aan bod?
  • Of kijk naar de structuurvisie Pijnacker-Nootdorp hier om de hoek: Hoe zit het met de Komkommerweg?

Nawerk

Deze slides geven nadere informatie over de instrumenten voor de ruimtelijke ordening en de planprocedures voor infrastructuurprojecten.

Belangrijke elementen bij de ruimtelijke ordening zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de instrumenten van de verschillende overheden en de mogelijkheden voor hogere overheden om invloed uit te oefenen op lagere overheden. Ander punt van aandacht is de mogelijkheid voor inspraak (zienswijze) en beroep.

Voor de planprocedure voor infrastructuurprojecten is vooral de tracé-procedure en de alternatieve procedure volgens de commissie Elverding relevant, ook hier met extra aandacht voor de mogelijkheden voor inspraak (zienswijze) en beroep.

De Omgevingswet is nieuw. Kijk hier eens naar de overeenkomsten en verschillen met de huidige instrumenten en procedures.

Dit is het tweede college van het tweede deel van het dictaat.

Dit college wijkt af van de andere colleges: niet alleen een andere docent maar ook een andere relatie tussen de stof in het college en de stof in het dictaat. In dit geval is de stof in het dictaat beperkt in omvang (2 pagina’s) en bevat het college meer, en vaak ook gedetailleerdere en recentere, informatie.

Creative Commons License
Transport en planning by TU Delft OpenCourseWare is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at https://ocw.tudelft.nl/courses/transport-en-planning/.
Back to top