College 2: Wiskunde

Course subject(s) College 2: Wiskunde

Naast de algemene aanpak om problemen op te lossen, zoals je die bij Inleiding TB zal leren, zijn er meer manieren om specifieke problemen aan te pakken. De meeste problemen die je bij Technische Bestuurskunde tegen zult komen, hebben zowel een technische als een sociale component. Een veelgebruikte aanpak voor deze problemen is om ze te simuleren met de computer en te kijken met welke aanpassingen je tot een oplossing kunt komen. Om een model te kunnen bouwen, moet je wel in het bezit zijn van de juiste kennis om dit te doen, zoals wachttijdtheorie, kansrekening en statistiek.

Wiskunde zal dan ook een fors deel gaan uitmaken van je studie. Nu is het wel zo dat deze wiskunde vaak ook meteen in de praktijk wordt gebracht. Zo krijg je op het gebied van statistiek een project waarbij je zelf enquêtes houdt en de resultaten hiervan verwerkt. En als er gesproken wordt over wachttijdtheorie, volgt hierop een project waarin je bijvoorbeeld de patiëntenstromen in een ziekenhuis of de bagageafhandeling op een vliegveld modelleert. Je zult zien dat de wiskunde dan niet meer puur cijfertjes is, maar echt een middel waarmee je iets weet te bereiken.

Collegerama: Wiskunde

Hieronder kun je het college wiskunde over wachttijdtheorie bekijken. Deze wiskunde wordt dan meteen dezelfde ochtend door middel van voorbeelden in praktijk gebracht.

Creative Commons License
Introductiecursus Technische Bestuurskunde by TU Delft OpenCourseWare is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at https://ocw.tudelft.nl/courses/introductiecursus-technische-bestuurskunde/.
Back to top