Drinkwater meten

Course subject(s) 3. Water in de stad

Dit college gaat over het meten in drinkwater. Dit is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat drinkwater gezond is en blijft. Hierbij worden verschillende parameters gemeten: gezondheid gerelateerde parameters, stuurparameters en esthetische parameters. Gezondheidsparameters zijn ziekteverwekkers (pathogenen), microverontreinigingen en anorganische stoffen zoals de kankerverwekkende stof arseen. Stuurparameters worden gemeten om te controleren dat het drinkwater productieproces goed verloopt: waterdruk, temperatuur etc. Bij esthetische parameters gaat het om kleur en troebelheid (deze kunnen direct worden gemeten) en geur en smaak (hiervoor is een testpanel nodig). Verder wordt het productieproces van de bron (grond- en oppervlaktewater) tot de consument beschreven en worden voorbeelden gegeven van online metingen voor drinkwater.

This lecture is about measurements in drinking water. These measurements are very important to ensure that drinking water is healthy to drink. Three different types of parameters are measured: health related parameters, process parameters and aesthetic parameters. Health parameters can be pathogens (bacteria and viruses) , micropollutants and inorganic materials like arsenic which causes cancer. Process parameters are measured to check the production process of drinking water: water pressure, temperature etc. Aesthetic parameters are the colour and turbidity which can be measured with devises, and taste and odour for which a test panel is needed. In the rest of the lecture the production process of drinking water is described form the source to the customer. Furthermore some examples of measuring online are given.

Creative Commons License
Meten aan water by TU Delft OpenCourseWare is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at https://ocw.tudelft.nl/courses/meten-aan-water/.
Back to top