Boek Thermodynamica 2

Course subject(s) 1. Introductie 2. Thermodynamische relaties van systemen in evenwicht 3. Energie conversie systemen

Bij deze cursus wordt gebruik gemaakt van een tekstboek en delen uit een collegedictaat:

  • Fundamentals Engineering Thermodynamics – Moran, M.J. and Shapiro, H.N., 6e editie, 2010. Wiley and Sons, Inc., New York. ISBN 978-0-470-54019-0. De 5e editie kan ook worden gebruikt, de tekst is (vrijwel) hetzelfde. In tegenstelling tot de 5e editie bevat de 6e editie geen tabellen. Deze tabellen zijn daarom onderaan deze pagina geplaatst.

Een gelimiteerd aantal pagina’s van het tekstboek van Moran & Shapiro kan hier gevonden worden.

Fundamentals of Engineering Thermodynamics

Van het tekstboek zijn niet alle hoofdstukken nodig bij de cursus. De student wordt verwacht de volgende hoofdstukken uit het tekstboek te kennen en te kunnen toepassen: 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14. Hieronder volgt een overzicht van de onderwerpen die in deze hoofdstukken behandeld wordt.

1 Getting Started: Introductory Concepts and Definitions

Dit eerste hoofdstuk dient als een globale introductie voor thermodynamica. De gebruikelijke definities worden hierin beschreven.

2 Energy and the First Law of Thermodynamics

In dit hoofdstuk staat het concept van energie centraal. Energie, en ook het concept van Arbeid, wordt eerst vanuit een mechanisch oogpunt beschreven. Vervolgens wordt behandeld hoe de energie van een systemen geanalyseerd kan worden.

3 Evaluating Properties

In dit derde hoofdstuk wordt uitgelegd dat er systeemeigenschappen nodig zijn om een energiebalans voor een systeem op te kunnen stellen. Tevens wordt behandeld hoe deze eigenschappen elkaar beïnvloeden en hoe dit geïllustreerd kan worden in fasediagrammen. De belangrijke stofeigenschappen enthalpie wordt behandeld. Tevens wordt de ideale gaswet behandeld.

4 Control Volume Analysis Using Energy

Het vierde hoofdstuk richt zich op open systemen, waar bij de analyse hiervan gebruik gemaakt kan worden van de wet van behoud van massa en de wet van behoud van energie. De eerste hoofdwet van thermodynamica wordt in dit hoofdstuk behandeld.

6 Using Entropy

In dit hoofdstuk staat het concept van entropie centraal. Aan de hand hiervan kan de tweede hoofdwet voor open en gesloten systemen worden behandeld.

7 Exergy Analysis

Dit zevende hoofdstuk uit Moran & Shapiro gaat over het concept exergie en exergie analyse: een methode die gebruikt maak van de wet van behoud van massa en de wet van behoud van energie, in combinatie met de tweede hoofdwet, om thermische systemen te analyseren. In hoofdstuk 9 van het collegedictaat van Reynolds & Colonna (zie onderaan deze pagina), wordt exergie ook behandeld.

8 Vapor Power Systems

Dit hoofdstuk gaat over stoomturbine kringlopen. Belangrijke kringprocessen als Rankine en Carnot worden in dit deel van het tekstboek behandeld.

9 Gas Power Systems

Het negende hoofdstuk van het tekstboek behandeld gasturbine kringprocessen. De Brayton, Otto en Diesel kringprocessen wordt in dit deel behandeld.

10 Refrigeration and Heat Pump Systems

Koude-kringprocessen en warmtepomp kringprocessen staan in dit tiende hoofdstuk centraal. Veel voorkomende processen worden beschreven en er wordt uitgelegd hoe deze thermodynamisch gemodelleerd kunnen worden.

11 Thermodynamic Relations

In dit hoofdstuk worden thermodynamische relaties afgeleid: Partiële afgeleiden, Maxwell relaties, min 1 regel. Tevens worden het chemisch potentiaal, Gibbs energie en Helmholtz energie behandeld en wordt de relatie tussen de twee soortelijke warmten gegeven.

13 Reacting Mixtures and Combustion

De derde hoofdwet van thermodynamica wordt behandeld in deze cursus en hiervoor is dit dertiende hoofdstuk van Moran & Shapiro nodig. Het verschijnsel van verbranding wordt ook behandeld.

14 Chemical and Phase Equilibrium

In dit hoofdstuk worden de evenwichtcondities voor constante temperatuur en druk en voor constante temperatuur en volume behandeld.

Creative Commons License
Thermodynamica 2 by TU Delft OpenCourseWare is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at https://ocw.tudelft.nl/courses/thermodynamica-2/.
Back to top