VI.1 Convergentie van Reeksen

Course week(s) Week 10
Course subject(s) 6. Reeksen

In deze eerste paragraaf van de module Reeksen beginnen we zoals gebruikelijk met de definitie van een Reeks. Eigenlijk komt een reeks neer op het optellen van oneindig veel getallen. Wanneer dit mag en wat de uitkomst hiervan is, zullen we in deze paragraaf ontdekken.

Na de definitie worden er drie zeer belangrijke reeksen besproken: de meetkundige reeks, de harmonische reeks en de telescoopreeks. De meetkundige reeks hebben we in de module Natuurlijke, Gehele en Rationale Getallen ook al even kort gezien. De paragraaf wordt afgesloten met een paar algemene eigenschappen van reeksen. Er wordt onder andere een rekenregel besproken voor reeksen.

Besproken Stof

In dit college is paragraaf VI.1 van het dictaat volledig besproken. Lees zelf de voorbeelden uit het dictaat nog even door. Het relevante gedeelte van het dictaat vind je onder bestanden.

Oefenen

Dit is waarschijnlijk de eerste keer dat je aan reeksen gaat rekenen. Trek hier voldoende tijd voor uit, probeer rijen en reeksen goed uit elkaar te houden. De aanbevolen opgaven van deze paragraaf zijn:

  • Oefenopgaven – 1, 2, 3, 6, 7
  • Inzichtsopgaven – 4, 5, 8
  • Verdiepingsopgaven –

Het gedeelte van het dictaat waar de opgaven instaan vind je onder bestanden. Daar staan ook uitwerkingen van één opgave uit paragraaf VI.1.

Bestanden

Creative Commons License
Wiskundige Structuren by TU Delft OpenCourseWare is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at https://ocw.tudelft.nl/courses/wiskundige-structuren/.
Back to top