IV.1 Rijen, Convergentie en Limiet

Course week(s) Week 6
Course subject(s) 4. Rijen

In deze eerste paragraaf van de module Rijen wordt allereerst gedefinieerd wat een rij precies is. Na deze definitie gaat de rest van het college over de convergentie van rijen. Dit is een zeer belangrijk begrip in de Analyse.

Goed kunnen omgaan met ongelijkheden is vanaf deze paragraaf zeer belangrijk. In deze paragraaf zal de driehoeksongelijkheid meerdere malen terugkomen en ook de ongelijkheid van Bernoulli komt aan bod. Mocht dit gedeelte zijn weggezakt, bekijk het stuk theorie over ongelijkheden dan nog een keer.

Dr. ir. M.C. Veraar was verhinderd dit college te geven en hij is daarom eenmalig vervangen door Dr. C. Kraaikamp. Bekijk de collegeopname tot 1:11:11. De rest van het college is stof van de volgende paragraaf.

Besproken Stof

In dit college is paragraaf IV.1 van het dictaat volledig besproken. Het relevante gedeelte van het dictaat vind je onder bestanden.

Oefenen

In deze paragraaf heb je waarschijnlijk voor het eerst kennis gemaakt met begrippen als een rij en convergentie. In het begin is het lastig, maar wel heel belangrijk, om hier mee te werken. De volgende opgaven worden aanbevolen:

  • Oefenopgaven – 1, 2, 3, 4, 5, 6
  • Inzichtsopgaven – 8, 10, 11, 12
  • Verdiepingsopgaven –

Het lastigste in het begin bij opgaven over convergentie is een geschikte N vinden. Over het algemeen zie je namelijk niet direct hoe je je N moet kiezen. Het is aan te raden om eerst op kladpapier een geschikte N te vinden, voordat je je bewijs probeert op te schrijven.

Het gedeelte van het dictaat waar de opgaven instaan vind je onder bestanden. Daar staan ook uitwerkingen van een aantal opgaven uit paragraaf III.1.

Bestanden

Creative Commons License
Wiskundige Structuren by TU Delft OpenCourseWare is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at https://ocw.tudelft.nl/courses/wiskundige-structuren/.
Back to top