Het veertiende college gaat over het zwaartepunt (center of gravity). Bij dit college zijn geen opnamen gemaakt; de student is toegewezen op de collegeslides en het studieboek (secties 9.1 en 9.2).

Er wordt begonnen met de definitie van het zwaartepunt, ook wel ‘center of mass’ of ‘center of gravity’ genoemd. Dit punt is belangrijk omdat hier de zwaartekracht op een lichaam aangrijpt.

Na een algemene definitie wordt ook het volumetrisch middelpunt benoemd. Voor een lichaam van een homogeen materiaal is dit hetzelfde als het zwaartepunt. Het volumetrisch middelpunt is belangrijk omdat hier de opwaardse druk aangrijpt bij een lichaam dat in zijn geheel of gedeeltelijk in vloeistof gedompeld is.

Verschillende rekenvoorbeelden worden behandeld, waar het nodig is om het zwaartepunt te berekenen. Vervolgens wordt er gekeken naar samengestelde lichamen. Aan de hand van een voorbeeld wordt er duidelijk gemaakt dat een lichaam met een complexe geometrie in stukken gedeeld kan worden om eenvoudiger het zwaartepunt te kunnen berekenen.

Back to top